keskiviikko 28. marraskuuta 2012

Piparintuoksuinen joulukalenteri


Olen muutaman vuoden ajan tehnyt kattoon roikkumaan piparikalenterin ja tänä vuonna visioin sen parissa muutossakin mukana kulkeutuneeseen "ajopuuhun". Kuva oli hankala ottaa, koska kalenteri on aivan katon rajassa ja meillä ei keittiö ole kaikkein valoisin paikka. Mutta ajatus tulee selville. Tosin ajatus ei auennut muille perheemme jäsenille. Pojat keskustelivat heti, kuka saa syödä minkäkin päivän piparin. Ja kattoon tätä virittäessämme lapset olivat iltapalalla ja ilmeet kertoivat kaiken. Yksi uskalsi avata suunsa ja kysyi mikä mahtaa olla tässä ideana ripustaa puunpala kattoon ja mieskin uskalsi avata suunsa sen jälkeen. Mutta nytpä se kuitenkin katossa roikkuu ja luo joulun odotuksen tunnelmaa tupakeittiössä :) Visio kalenterista oli mieletön ja työstäessä tätä meinasin epäillä ideaa, mutta katossa kalenteri näyttä mielettömän hyvältä! Ja piparin ja kanelitankojen tuoksu on mahtava; Nyt meillä tuoksuu joulu! Miten voikaa yksi puunpala näyttää kauniilta! Ihanat tätini ideoivat jo aiemmin mainitsemallani käynnillään, että puuhunhan voi vaihtaa keväiset koristeet, kun joulunaika on ohi; Eivätkä jouluvalotkaan varmasti näyttäisi hassummalta puussa.

Alimmaisessa kuvassa näkyy aiempien vuosien kranssimaista mallia, joka taisi olla vähän enemmän muiden mieleen ;) Parempaa kuvaa en siitä arkistoista löytänyt, mutta idea tulee kuvasta selville.




Aikaisempien vuosien malli


Ja iloisena uutisena teille uskolliset blogini lukijat, että joulukuun alkaessa blogissani on arvonta kiitokseksi kaikista ihanista kommenteista! Näin olin ajatellut tehdä jo puoli vuotta sitten blogini täyttäessä yksi vuotta, mutta muuttokiireiden silloin painaessa, arvonta siirtyi nyt jouluun. Mutta siitä parin päivän päästä lisää! :) Ihana pakkanen ja pieni määrä lunta saa suupielet kääntymään ylöspäin!

keskiviikko 21. marraskuuta 2012

Kynttelikön tuunaus




Kaivoin vintistä jo kynttelikönkin siellä käydessäni ja ensimmäistä kertaa halusin sprayata jotain valkoiseksi. Ruskea kynttelikkö vihreine mansetteineen näytti hassulta vaalealla keittiön pöydällä. Ensin kuitenkin nappasin vihreät muovimansetit irti ja sitten sainkin vision virkatuista manseteista :) Nyt tein tällaiset, mutta näitähän voisi olla erilaisia, vaikka kynttilän vartta pitkin virkattu mansetti. Mutta näin kynttelikkö saa jatkaa elämäänsä ruskeana. Hauska ja nopea projekti ja varmasti kenelläkään ei ole samanlaista! (Ainakaan vielä:) Ja voisihan tuon koristella vaikka helmilläkin! Osa joulunodotuksen ja joulun tunnelmasta syntyy vanhoista koristeista, joihin liittyy muistoja vuosien varrelta. Vaikka jouluksi hommaisikin jotain uutta, tykkään että myös vanhat koristeet saavat pitää paikkansa. Näin tämäkin kynttelikkö siis vuosi vuodesta saa olla keittiön ikkunalla :) Adventin aika alkaa jo puolentoista viikon kuluttua....



Uusi virkattu malli


 Vanhat muoviset mansetit

tiistai 13. marraskuuta 2012

Niin kaunis ja niin ärsyttävä


Löysin aivan mielettömän kauniin tähtiliinan ohjeen jostain kirjaston kirjasta, josta olin ottanut kuvan ohjeesta ja kuvaan ei tietenkään osunut kirjan nimeä. Mutta siis ohje oli sanallinen ja en tiedä josko en ymmärrä lukemaani (tykkään enemmän kuvallisista ohjeista.... :)), mutta hankalaa virkkaaminen oli. Mutta liinan kauneus sai aikaan harvinaista sitkeyttä! Ja lopputulos oli onnistunut.

Ensimmäisen version tein Kotiväki-langasta ja liina meni makkaralle, vaikka yritin kaventaa vähentämällä silmukoita. Toisen yritin ohuemmasta Virkkauslangasta ja se meni ehkä hieman paremmin, mutta lopun myös jouduin säveltämään, koska myös tämä meinasi mennä makkaralle. Kolmannesta vähensin yhden sakaran tähdestä. Ja sen pystyin tekemään ohjeen mukaan loppuun asti. Onni sai hymyn kasvoille, kun prässäämisen jälkeen kaikki näyttivät tasaisilta :) Eli jokainen onnistui loppujen lopuksi!!!  Ja kauniitahan nämä ovat:


 Ensimmäinen versio Koriväki-langasta koukulla 1.75



 Toinen versio Virkkauslangalla samalla koukulla




Kolmas "täydellinen versio" Virkkauslangalla samalla koukulla


torstai 8. marraskuuta 2012

Kynttilälyhty tai mekko





Suolakurkkujen loputtua näin lasipurkissa kauniin pitsilyhdyn ja siltä seisomalta virkkasin siihen pitsipäällisen. Mutta se ei ollutkaan ihan visioni mukainen. Liian iso ja liikaa kuviota, ettei sydänkuviosta saanut selvää, joten muut lasipurkit saivat jäädä odottamaan vielä vuoroaan. Mutta tänään kaksi tätiäni kävivät kylässä ja tuli puhetta lörpästä pitsiympyrästä lasipurkin ympärillä ja toinen tädeistä sanoi sen muistuttavan vaikka nuken mekkoa. Ja sehän oli loistoidea!!! Nukke näyttää vaan kaipaavan vielä jotain muutakin yllensä :) Mutta nyt on taas lisää ideoita päässä sekä lasipurkkeja että nukenvaatteita varten......




keskiviikko 7. marraskuuta 2012

Kätevä-messuilla


Lahdessa oli vime viikonloppuna Kätevä-messut ja näin siellä niin mukavia juttuja, että täytyy täälläkin messuista puhua. Messuille mennessä ajattelin näkeväni samat lastenvaatekojut ja lakumyyjät kuin ennenkin, mutta yllätyin kuinka erilainen valikoima olikin. Vai kiinnitinkö vaan huomioni tällä kertaa eri asioihin?

Kaikkein innostavinta oli jutella parin pitsinnyplääjän kanssa. Olen aina haaveillut pitsin nypläämisestä ja nyt olen askeleen jo unelmaa lähenpänä. Heinämaan pitsinkutojat ry  Orimattilassa järjestää joka kevät ja syksy pitsinnypläyskursseja ja sinne aion suunnata, kunhan aika antaa myöten.

Toinen mieleenpainuva kohtaaminen oli Peikonpojan kanssa. Kojussa oli kauniista kankaista tehtyjä neuvolakortin kansia ja huppuideana vanhoista lusikoista tehtyjä kakkulapioita ja haarukoita. Lusikkaosa oli siis taottu sileäksi ja näin saatu kaunis kakkulapio.

Kolmas kaunis mieleenjäänyt messukoju oli Carla country cottage.  Kojussa oli mekkoja, huiveja, koruja ja muita asusteita pellavasta, villasta, silkistä, hopeasta ja pronssista. Erittäin kauniita ja ihanan värisiä minun silmääni.

Myös keramiikkakojujen kohdalla pysähtelin. Toisessa oli mielettömän kaunis valkoinen keraaminen sydämen muotoinen kello pitsikuviolla, jonka ostamatta jättäminen harmittaa. Toisessa keramiikkakojussa oli nukkekodin huonekaluja ja tarvikkeita: Erittäin kauniita, pikkutarkkoja ja huolellisesti valmistettuja. Näistä ei vaan tullut otettua käyntikorttia mukaan. Ja keramiikkakurssillekin olen haaveillut joskus meneväni.

Käteeni tarttui muutama rulla villaa, rulla paperinarua ja peltisiä pikkuleipäpurnukoita, joita aion käyttää tuikkukuppina. Peltikojussa oli Peltituote P. Tuomisen valmistamia erilaisia pläkkituotteita piparimuoteista kynttilälyhtyihin. Olivat aika hienoja, ja taitaa olla aika harvinainen käsityömuoto nykyään.

Villasta aion huovuttaa pannunalusia ja paperinarusta aion virkata lampunvarjostimen, joka jo yläkuvassa näkyy aloitettuna. Olikin hitaampaa hommaa kuin kuvittelin :) Mutta tällaisia inspiraation lähteitä tällä kertaa!

torstai 1. marraskuuta 2012

Punaisia liinoja


Kokeilin myös tällaista mallia. Nämä ovat kupinalusen kokoisia ja en ole ihan varma, että tekisinkö näistä jouluisia kupinalusia vai yhdistelisinkö nämä isoksi joululiinaksi, pitäisi vaan virkata muutama lisää :) Ohje oli samasta ET-lehdestä 7/2012 kuin pari aiempaa liinaa. Mutta tuo keskikohta sopii ainakin viime vuonna tekemieni joulukuusenkoristeiden jatkoksi. Eli kuusenkoristeita tekee mieli virkata lisää :) Unelmana olisi pitsinen kuusi tänä vuonna.